Du er her: Forside » Godt i gang

Signaludstyr

Det rigtige signaludstyr giver dig større sikkerhed på kajakturen.

Er du i gang med at planlægge en kajaktur, skal du huske det korrekte signaludstyr - og sikre dig at du ved hvordan det anvendes! Det er meget vigtigt, hvis du havner i en problematisk situation langt væk fra andre mennesker og uden kontaktmuligheder til omverdenen.

Det meste signaludstyr er designet til at kunne holde i lang tid - og det er jo meget praktisk, hvis man først får brug for det, lang tid efter at man har anskaffet det. Ikke desto mindre bør du holde styr på det, og vide hvor det hele er. Desuden bør du sørge for at vedligeholde det, i de tilfælde hvor det er nødvendigt. Hvis du f.eks. ligger inde med noget sikkerhedsudstyr, som er batteridrevet, bør du tjekke nu og da. Batterierne kan miste deres ydeevne, selvom udstyret ikke er blevet brugt.

Den mest simple form for sikkerhedsudstyr er en fløjte. Du bør anskaffe dig en speciel kajakfløjte, da de fungerer selv i våd tilstand. Desuden vil de også ofte afgive en højere lyd, end den type fløjter børn leger med. Selvom de larmer, bør man dog være opmærksom på, at de ikke vil kunne høres fra de fleste motoriserede fartøjer. Derfor bør du have en backup plan i form af andet sikkerhedsudstyr.

En anden type signaludstyr er nødblusset. De er generelt nemme at anvende, men kan dog være farlige, hvis man ikke bærer sig forsigtigt ad. Når du anvender nødblus, er det vigtigt aldrig at pege dem mod andre. Du bør opbevare nødblusset i din redningsvest. De fleste redningsveste har stropper eller lommer til dette formål. Hvis du kommer i problemer, er du således ikke nødt til at rode rundt i kajakken for at finde et nødblus. Nødblus er ofte synlige på lang afstand, så der er stor sandsynlighed for at blive set - specielt om natten.

Det er også en god idé at have vandtætte strobelys sat fast til redningsvesten, som kan tændes, hvis du havner i vandet. Disse lys gør det meget nemmere at se dig i vandet - specielt hvis du er til havs om natten.

Den mest brugbare form for signaludstyr er dog en vandtæt radiosender. Den er god, fordi du har mulighed for at forklare dit problem, hvilken form for hjælp du har brug for og hvor du befinder dig.

Uanset hvortil din kajaktur går, bør du altid være forberedt. Det kan anbefales at medbringe flere forskellige slags signaludstyr, i tilfælde af at et eller flere af dem skulle svigte.