Du er her: Forside » Kajakblog

Kajakblog

Få afløb for dit konkurrencegen

De fleste af os er på den ene eller den anden måde konkurrencemennesker. Det ligger biologisk og evolutionært indkodet i os, at vi skal kæmpe for mage, territorie og føde. Fordi de fleste af os lever så godt, som vi gør, har vi dog som oftest råd og mulighed til at se bort fra den slags instinkter. Enkelte af os lader dem dog alligevel løbe af med os. Særligt i sammenhæng med spil eller sport, hvor vores reptilhjerne i allerhøjeste grad er på spil.

Dette har mange elitesportsudøvere til fælles

Netop derfor kan rigtig mange elitesportsudøvere også klassificeres som udpræget konkurrencemennesker. De elsker at vinde og hader at tabe, og det gælder med ret stor sandsynlighed alle dele af deres liv, hvad end der er øvede udi den eller ej.

Har man ikke den slags iboende konkurrencegenere, der ligger og skriger ad ed, hver gang man ligger på den lade side, er det ikke sikkert, at man af egen vilje ville kunne have drevet det så langt, som mange professionelle sportsudøvere har. Man bliver ikke bare den bedste, hurtigste eller stærkeste kajakroer, fordi man bare godt kan lide at sejle i kajak. Det bliver man kun, hvis ens krop er bevidst om, at den udelukkende er sidste led i en lang kæde af evolutionære succeser, og at den videre overlevelse af disse gener på en eller anden måde afhænger af den sportslige præstation.

Et overaktivt konkurrencegen leder til fald

Den slags konkurrencegenere er dog ikke altid lige gode eller sunde for en, hverken som person eller som sportsudøver. Som sportsudøver kan de lede til irrationel vrede eller desperation, hvilket aldrig gavner noget. Måske kan man godt snige sig over målstregen på desperation alene, når man sidder i en kajak. Lader man imidlertid desperationen og vindersulten fylde en for meget, ender det med en tilsidesættelse af den teknik, man ellers har øvet sig så meget på. Er det lidt for ofte tilfældet, så er der enten en fejl med, hvordan og hvor meget du øver teknik, eller også er der et problem med et overaktivt konkurrencegen.

I den sammenhæng er det nok heller ikke svært at forestille sig, hvordan sådan et overaktivt konkurrencegen kan manifestere sig og skabe problemer i det private liv uden for sportens verden. Der er ingen, der bryder sig om en dårlig vinder eller for den sags skyld en dårlig taber. Særligt ikke når man spiller Ludo med børnene.

Få afløb for konkurrencelysten

Heldigvis er der i disse moderne tider masser af muligheder for at få afløb for sine tendenser til den slags. Det kunne for eksempel være i form af online gaming, hvor du konsekvensløst kan få lov til at øve dig i både sejr og nederlag. Kan man godt lide, at der er lidt mere på spil, kan man også få afløb for sit konkurrencegen ved at spille på online casino på for eksempel iGamingNyheder.dk. På den måde kan du finde lige præcis den type spil, der tæmmer dig og konkurrencegenet, mens der er en smule penge på spil. Det er den perfekte kur.