Du er her: Forside » Kajakblog

Kajakblog

Højt at flyve dybt at sejle

Højt at flyve dybt at sejle

Der findes få landskaber med så meget diversitet som det norske. Her kan du klatre dig til tinderne flere kilometer oppe i luften samt dykke helt ned i dalene og ud til havet. Der er store områder begunstiget med tæt skov og helt golde nærmest månelandskaber. For enhver jagtentusiast er sådan et sted himlen, men kræver også meget af dine værktøjer og dine evner. Læs videre og dan dig et overblik over, hvordan du kan få det hele til at gå op i en højere enhed. Det vil sige en benyttelse af det forskelligartede landskab med en kombination af ferie og fritid og en jagtrejse.

Lokationen er vigtig

Hvis du planlægger en sådan tur med mange formål, er lokationen essentiel. Norge er et kæmpe land, og din base, formentlig i form af en lille hytte, skal nødvendigvis være sådan geografisk placeret, at du ikke skal bruge alt din tid på transport. Kort fortalt skal hytten gerne ligge i en dal omkranset af, på den ene side skov og bjerge, og på den anden side søer og åer. Eftersom der formentlig er en del medrejsende på sådan en tur, skal hytten gerne indeholde minimum en gæsteseng og en stor stue, hvor I kan være sociale sammen.

Ferie og fritid

Turen er groft beskrevet delt op i to områder; det jagtmæssige og det mere afslappende, fritidsorienterede. Som del af det fritidsorienterede kunne I leje en eller flere kajakker, og tage en tur på ad søen og ud af de forgrenende åer. Når I finder et passende spot, kunne I sætte jer rigtig godt til rette og begynde at fiske. Norge er kendt for deres gode fiskeliv, og I vil helt sikkert nyde en sådan stund med en masse fisk og godt selskab. Om aftenen har I tilmed hovedbestanddelen af en lækker aftensmad. Husk dog ikke at fang flere fisk end I kan spise – eller i det mindste slip dem i overskud løs igen. Det er bare god stil!

Hvis I har mere tid til det mere ’legende’, er der formentlig ikke langt til det nærmeste skisportsområde. Det kan i sagtens bruge et par dage på, mens I lader op til turens højdepunkt, jagten.

Jagt i fjeldene

I Norge er der hele 27.000 km2 skov og fjeld at jagte i. Man skelner mellem småvildt og storvildt. Mens der er småvildt over hele landet, skal i bruge lidt mere tid på at undersøge mulighederne for storvildtjagt. Storvildtet kategoriseres som værende kronvildt, vildren, elg og råvildt. Disse dyr i samspil med den fantastiske natur, vil med sikkerhed danne rammerne for nogle fantastiske oplevelser.

Selvom man i Norge som udgangspunkt skal bestå en storvildtsprøve, er den danske jægeruddannelse så omfattende, at de norske myndigheder udover formaliteter som gyldigt jagttegn og norsk jagtkort ikke stiller yderligere krav. Kortet og tegnet effektueres på det tætteste posthus.

Jagt i dybet

Hvis i virkelig er friske på en speciel oplevelse, skal I tage ud til havene for at jagte sæler. Med den barske natur som medspiller såvel som modspiller er det at jagte sæler langs det nordlige Norges kyster, formentlig endnu mere udfordrende, men på nogle områder også en endnu smukkere opgave.

Man transporteres rundt i en motorjolle specialdesignet til opgaven for at spotte sælerne nær faretruende klippeskær og små øer. Ens præcision bliver sat på prøve, da man ofte skal trykke på aftrækkeren hurtigt, inden sælen dykker. I tilfældet at sælen ved drabet befinder sig i vandet, skal den bjærges op ad vandet. Det er til tider en lang og opslidende proces, men I bliver belønnet af et fint udbytte i form af noget lækkert, nærende kød, og skindet som udgør et prima trofæ.

Praktiske foranstaltninger

En sådan tur kræver en del planlægning. Der er ikke meget plads til spontanitet i forhold til dine aktiviteter, og I bør derfor være helt på forkant med præcis, hvad turen skal indeholde. Planlæg desuden I god tid, da flere af oplevelserne stiger i pris jo tættere vi kommer på startskuddet. Ellers er det bare om at nyde hvert eneste øjeblik af opholdet.