Du er her: Forside » Kajaktyper

Whitewater kajakker

Whitewater kajaksejlads er en særdeles ekstrem form for sejlads.

Whitewater kajaksejlads er at gå til ekstremerne. Det er stort set det samme som whitewater rafting, med den forskel at du befinder dig i en kajak i stedet for i en gummibåd. Sporten er blevet mere og mere populær i de senere år og blev optaget ved sommer OL i 2004.

Whitewater kajaksejlads er bestemt ikke for tøsedrenge, da sporten som regel foregår på nogle af de mest voldsomme floder. Folk der går i gang med whitewater kajaksejlads bør have stor erfaring med kajaksejlads på floder og andre "rørte vande" De bør også være klar over præcist hvilken kajaktype, der skal bruges til formålet.

Kajakker til whitewater kajaksejlads skal typisk være mere robuste end andre kajakker, da de får mange slag i vandet. Der bruges ikke topersoners kajakker til whitewater kajaksejlads, for det er for farligt med mere end én person i kajakken på vej ned ad en flod. Enpersoners kajakker til whitewater brug svinger i længden. Længden afhænger af hvilket aspekt af kajakken, der ønskes fremhævet.

Der findes også mange forskellige typer whitewater kajakker. Hvis du blot ønsker at dyrke whitewater kajaksejlads for sjov, er det nok en variant kaldet "river running", du skal opsøge. Det betyder i bund og grund, at du tager din kajak og sejler ned ad en whitewater flod. Disse floder hører normalt ikke til blandt de vildeste, og der er nogle gange flade distancer såvel som vandstrømme. River running kan strække sig fra en dagstur til et ugelangt eventyr ned ad en flod. Der er et godt valg for den, som har erfaring i kajaksejlads.

Nogle synes, at det er sjovt at deltage i "playboating" eller "rodeo". Det går i bund og grund ud på at blive i nærheden af den samme del af en flod og anvende dette områdes vandstrømme til at udføre tricks. Dette er en meget svær udgave af whitewater sejlads, så det er mindre sandsynligt, at du kan finde en, der kan lære dig op.

Det sidste folk normalt tænker på, når de tænker whitewater kajaksejlads, er en disciplin kaldet "creeking". Det er den mest ekstreme form for whitewater kajaksejlads og involverer sejlads gennem noget af det vildeste whitewater i verden. Denne form for kajaksejlads foretages som regel som en del af en konkurrence eller af folk, som blot ønsker en ekstrem whitewater oplevelse.

Uanset hvilken type whitewater kajaksejlads du ønsker at påbegynde, skal du være forberedt på udfordringen. Da whitewater kajaksejlads er meget ekstremt, skal du følge alle sikkerhedsforskrifter og sørge for at medbringe alt nødvendigt sikkerhedsudstyr.