Du er her: Forside » Kajakudstyr

Anker

Det er nødvendigt at anskaffe et anker, hvis du har planer om at fiske fra din kajak.

Mange føler ikke, at de har behov for et anker til deres kajak, men det kan nu være brugbart i flere tilfælde. Specielt hvis du har planer om at fiske fra din kajak, bør du anskaffe et anker. Størrelsen på ankeret afhænger af din kajaks størrelse. Husk dog at tungere ikke altid er bedre. Når ankeret når op over en vis vægt, vil du kun opnå at tilføre mere vægt til kajakken.

Det er meget normalt, at et kajakanker vejer enten 2 1/2 eller 3 pund. Generelt vil et anker på 3 pund være det bedste valg, da det kan holde din kajak på plads selv i uroligt vand. Hvis du kun sejler i relativt stille vand, er et anker på 2 1/2 pund formentlig tilstrækkeligt. Men hvis du ikke er helt sikker på, at 2 1/2 pund er nok, bør du anskaffe et anker på 3 pund.

Sørg desuden altid for at have rigeligt med reb bundet i ankeret. Ellers risikerer du, at ankeret ikke kan nå bunden og kajakken vil ikke blive holdt på plads.

Du kan købe et anker i de fleste forretninger, der handler med udstyr til udendørsaktiviteter. Selvom de måske ikke udelukkende er til kajakbrug, bør du kunne finde et anker i en størrelse, der passer dit behov. Husk også altid at tjekke hvor stærkt rebet, der skal holde dit anker, er.

Der er et par ting mere, du skal overveje, når du køber og bruger ankre til kajaksejlads. Først og fremmest skal du sikre dig, at ankeret ikke bliver alt for vanskeligt at trække op. Selvom en kajak har god opdrift, skal du passe på med ikke at oversvømme den, mens du er i gang med at trække et anker op, som har sat sig fast. Hvis dit anker sætter sig godt fast, risikerer du at blive nødt til at efterlade det på bunden.

Husk også på aldrig at kaste anker i situationer hvor bølgerne går særlig højt. Hvis du gør det, vil din kajak blive fikseret og ikke være i stand til at følge havets dønninger eller flodens strømninger. Brug derfor aldrig ankeret i disse situationer! Det kan være farligt, og du risikerer at kajakken kæntrer.

Når du benytter dit anker - ligesom det gælder for alt andet kajakudstyr - er det vigtigt, at du bruger din sunde fornuft.