Du er her: Forside » Pagajen

Pagajens skaft

Når du køber en kajakpagaj, skal du sikre dig, at skaftet er stærkt og nemt at holde fast om.

En af de afgørende faktorer for en pagajs styrke, er hvor stærkt skaftet er. Det er vigtigt, at denne del af pagajen er let og samtidig meget stærkt. Det er den del af pagajen, som skal modstå al kraften, når du padler - specielt den midterste del af pagajens skaft. Selvom der stadig produceres nogle pagajer af træ, anvender de fleste dog pagajer, hvor skaftet er lavet af kunstmateriale. Således har man et skaft, som både er let og stærkt.

Pagajer med træskaft har en tendens til at være ret tunge, så de anvendes som regel kun af folk, der mener, at kajakoplevelsen skal være 100% "naturlig" - og hermed også udstyret der anvendes.

Et af de mest bugte materialer til skaftet er glasfiber. Det skyldes, at glasfiber er et stærkt og solidt materiale. Desuden er det nemt at forme og designe ud fra. Så hvis du er på udkig efter en godt forarbejdet pagaj, er det en af mulighederne. Yderligere skal det nævnes, at glasfiberpagajens skaft ofte vil være farvet, så der vil være mange forskellige typer at vælge imellem.

Desuden kan det nævnes om kajakpagajer, at deres skaft ikke altid har samme tykkelse. Det kan være svært at få ordentlig fat om de tyndere modeller, og i så tilfælde bør du naturligvis købe en, som er lidt tykkere. Der findes også pagajer, hvor skaftet er udstyret med ekstra belægning for at give et bedre greb. Disse pagajer giver dig bedre kontrol, når du padler. Hvis du alligevel har svært ved at styre din kajak, er det muligvis ikke pagajens skyld ...

Du bør også sikre dig, at pagajens skaft ikke er sådan lige til at bøje. Hvis skaftet bøjer, får du formentlig problemer med at kontrollere din kajak.

Hvis du ikke bryder dig om de greb, der følger med din pagaj, er der ingen grund til bekymring. Der kan købes mange forskellige greb, som er lige til at sætte på de fleste pagajtyper. Disse greb kan gøre dig mere effektiv, når du padler, og samtidig forhindre vabler i at opstå.