Du er her: Forside » Redningsteknikker

T-redningen

T-redningen er en metode, hvormed to personer kan bringe en kæntret kajak på ret køl.

Der er mange grunde til, at du aldrig bør tage alene på kajaktur. En af dem er, at hvis i er flere, er der mange flere teknikker, i kan gøre brug af, hvis noget går galt. Du vil f.eks. kunne få hjælp til at komme tilbage i kajakken, hvis du kæntrer og har brug for at udføre the wet exit. En teknik der kan benyttes til dette formål, hedder T-redningen.

For at kunne udføre T-redningen, skal i være to personer, hvoraf én bliver i sin kajak. Denne person skal kæntre sin kajak og kravle ud. Hvis det er første gang, du øver dig i teknikken, bør det foregå i en swimmingpool eller en sø uden for mange bølger. Når du har fået erfaring i poolen eller andet roligt vand, bør du også udføre øvelsen i mindre kontrollerede omgivelser. Så ved du, hvordan du skal forholde dig, hvis situationen skulle opstå til søs.

Først skal personen, som stadig befinder sig i sin kajak, padle frem, så hans kajak ligger lodret på den kæntrede kajak. Boven på den kæntrede kajak skal være lige ud for cockpittet på den anden kajak, så den kæntrede kajak kan trækkes op på skødet. Det er vigtigt samtidig at holde fast i den anden ende af den kæntrede kajak for at give støtte og for at kunne styre kajakken bedre.

Herefter skal personen i kajakken sørge for, at den kæntrede kajak kommer på ret køl og glides tilbage i vandet. De to både skal nu manøvreres, således at de ligger parallelt og de to cockpits er ud for hinanden. Personen i kajakken skal læne sig over den tomme kajak med hele sin vægt for at holde den stabil.

Det er nu muligt for personen i vandet at kravle tilbage i kajakken. Det er faktisk nok den sværeste del af øvelsen, så du bør træne det nogle gange, inden du tager på en længere kajaktur.