Du er her: Forside » Redningsteknikker

X-redningen

X-redningen er den af de nemmeste kajakredningsteknikker at udføre.

Hvis du er bange for at kæntre på din kajaktur, er der her hjælp at hente. Der findes mange teknikker, der er nemme at meste, som sikrer at din kajak hurtigt kan bringes på ret køl igen. Ved at lære nogle få simple redningsteknikker bliver din kajaktur meget mere sikker. Selv hvis du ikke er specielt bekymret for din egen kajak, er det alligevel nyttigt at lære X-redningen, så du kan hjælpe andre kajaksejlere i nød.

X-redningen anses for at være en af de nemmeste redningsteknikker, og den er nu også meget ligetil. En af de få muligheder som er nemmere, er at bringe kajakken tilbage til land og tømme den. Men det kan koste både tid og kræfter, så hvorfor ikke bare tage ved lære her?

Først skal du padle hen mod den kæntrede kajak. Du skal ligge dig således i vandet, at dit cockpit er lige ved siden af boven på den anden kajak. Så skal du løfte boven op af vandet, så den rettes op. Sørg for at den kæntrede person i vandet hele tiden holder fast ved sin kajak. Ellers risikerer du at miste kontakten til den person, du forsøger at redde. Det kan gøre det svært at få personen tilbage i kajakken. Afhængigt af under hvilke omstændigheder du foretager X-redningen, kan det udvikle sig til en farlig situation.

Dernæst skal du rulle kajakken om på den ene side, så vandet løber ud. Hvis ikke alt vandet løber ud, kan du rulle kajakken hele vejen rundt - men stadig oppe over vandoverfladen.

Du kan nu sætte kajakken tilbage i vandet. Forsøg at arrangere det således, at agterstævnen på den tomme kajak svinges tæt hen over boven på din egen kajak. Det gør det nemmere for den nødstedte at komme tilbage i sin kajak. Du kan hjælpe til med at placere pagajerne på tværs af de to cockpits og lægge det meste eller hele din egen vægt over mod den anden kajak. Det holder den tomme kajak stabil, så den nødstedte har mulighed for at trække sig op.

Da det ikke er nemt at trække sig op i en kajak til søs, bør du øve det nogle gange, før du tager på en egentlig kajaktur. Hvis du nogensinde havner i en situation, hvor du behøver hjælp til at blive reddet, vil du således være i stand til at komme tilbage i kajakken uden først at skulle trækkes i land.