Du er her: Forside » Sikkerhed

Strømforhold

Det er meget vigtigt at være opmærksom på strømforhold, når du tager på kajaktur - specielt hvis der er tale om havkajaksejlads. Du bør forsøge at arrangere din rute således, at du padler med strømmen i stedet for imod den. Ofte vil du dog være nødsaget til at padle mod strømmen. I så tilfælde er det klogt at have økonomiseret med kræfterne, så du ikke kører træt på halvvejen.

Strøm opstår, når vand af forskellige temperaturer mødes. Mange tror, at vandet i havet har en ensartet temperatur, men det er ikke tilfældet. Faktisk er der "lommer" og strømme af havvand, som bevæger sig med forskellige hastigheder og har forskellige temperaturer. Der er mange grunde til disse forskelligheder. F.eks. kan sollys påvirke vandet i nogle områder og ikke andre. Et andet eksempel er vandet omkring polerne. Her kan smeltevand fra gletchere ende i havet og således være koldere end det omgivende vand.

Strøm foresages af så simple faktorer som vand og luft. Når luft og vand varmes op, øges presset. Luft og vand, som udsættes for et højere tryk end det omgivende vand og luft, forsøger at bevæge sig ind i områder med mindre tryk. Det betyder, at vand bevæger sig over hele kloden og skaber særdeles store strømninger.

Der kan naturligvis også opstå mindre strømninger som resultat af et givent tryk på henholdvis vand og luft. Desuden skabes nogle strømninger af tidevandet, afhængigt af hvordan vandet bevæger sig under høj -og lavvande.

Sørg derfor altid at tage forbehold for strømforholdene, når du tager på kajaktur. De kan enten hjælpe dig eller give problemer, hvis du ikke er grundig i din planlægning.