Du er her: Forside » Kajakudstyr

Kompas

Undgå at blive væk til søs! Der findes kajakkompasser, som er designet specielt til brug på vandet.

Med mindre du kun tager på guidede kajakture, bør du undersøge markedet for nogle af de smarte kompasser, der findes i dag. Et kompas er en væsentlig del af kajakudstyret, hvis du vil være din egen guide, eller hvis du tager på kajakeventyr i det hele taget. Det er en meget problematisk situation at fare vild, så du behøver et kompas for at undgå det.

Nogle vælger at medbringe helt almindelige kompasser på deres kajakture. Det indebærer nogle få ulemper, så det kan ikke anbefales, hvis du har andre muligheder. For det første er det ikke sikkert, at et sådant kompas er vandtæt. Hvis du nogensinde har været til søs, ved du, at vand har en tendens til at trænge ind alle steder.

En anden ulempe er, at selvom du binder kompasset fast til noget, er der en risiko for, at det ryger overbord. I modsætning kan et kajakkompas monteres direkte på kajakken - og der bliver det siddende! Desuden vil det til enhver tid være synligt, når du har bug for at tjekke din retning.

Den tredje ulempe ved at bruge et almindeligt kompas er ret indlysende, hvis du nogensinde har forsøgt at aflæse et sådant, mens du har været i bevægelse. De fleste kompasser har meget løse visere. Det betyder, at hvis du f.eks. går og aflæser kompasset, vil din gang forårsage små forstyrrelser i kompasset - hvilket kan påvirke din aflæsning. Til sammenligning er kajakkompasser designet således, at selv de mest ekstreme bølger på havet, ikke vil påvirke din aflæsning. Det er vigtigt, hvis du er til havkajaksejlads. Her vil et almindeligt kompas aldrig være godt nok.

Der fås kajakkompasser i mange forskellige designs. Uanset hvilket mærke eller type du køber, er der gode chancer for ,at du får dig et kajakkompas, som kan bruges på de fleste ture. Og husk: At være i stand til at aflæse den helt nøjagtige retning kan være afgørende for, om du farer vild eller ej.