Du er her: Forside » Pagajen

Pagajens blade

Forskellige pagajblade vil have forskellig effekt, på den måde du styrer din kajak.

Bladene på din pagaj er det vigtigste element, når det handler om kontrol over kajakkens bevægelser. Denne del af pagajen er afgørende for, hvor meget vand du kan skubbe med hvert åretag, og hvordan pagajen vil bevæge sig gennem vandet. Normalt skal du finde en god balance, imellem den modstand du får ved hvert åretag, og hvor nemt det er at skubbe pagajen igennem vandet.

Der er to hovedtyper af pagajblade; symmetriske og asymmetriske. Den type pagaj som passer dig bedst, vil normalt afhænge af den type kajaksejlads, du dyrker. Til turkajaksejlads er asymmetriske pagajer normen. Det skyldes, at den asymmetriske form kan give dig mere kontrol over kajakken - og gør det nemmere for pagajen at bevæge sig igennem vandet.

En anden ting du bør kigge på, når du vil finde de pagajblade, der passer dig bedst, er om de krummer eller ej. Hvis du er nybegynder, er det nok bedst at ligge ud med flade blade. Det skyldes, at den type blade er meget nemme at kontrollere - også selvom du lige er gået i gang med kajaksejlads. Hvis du på den anden side er en erfaren kajaksejler, bør du nok anskaffe dig en pagaj med krumme blade. Det skyldes, at krumme blade griber bedre fat i vandet, og dermed giver dig mere power.

Hvis du er på udkig efter en kajakpagaj, skal du undersøge bladene, inden du køber. For begyndere er enkelthed som regel bedre. Så hvis du ikke har sejlet før, bør du købe de fladeste pagajblade, du kan finde. Hvis du til gengæld har lidt kajakerfaring, kan du eksperimentere med de forskellige bladtyper, indtil du finder den model, der passer dig bedst.