Du er her: Forside » Kajaktyper

Turkajakker

Turkajakker er solide nok til at overleve en havkajaktur.

Hvis du har planer om at foretage en længere kajaktur, bør du måske kigge dig om efter en turkajak. Der er flere forskellige typer turkajakker, så afhængigt af hvilken type kajaktur du har tænkt dig at foretage, er der mange valgmuligheder.

Den typiske turkajak er beregnet til ture af kortere varighed. Det er normalt mindre både, som kan betegnes som en form for rekreative kajakker. De er som regel også en anelse billigere end andre kajaktyper. Det er nok den rigtige kajak for dig, der ikke ved hvor meget tid, du kan sætte af på sporten fremover. Det er også en god båd for begyndere, eller hvis du har planer om en kortere kajaktur.

En anden type turkajak kaldes en "multi-day trip" kajak. De er designet således, at de kan anvendes på kajakture af længere varighed. Afhængigt af omfanget af din tur findes der også forskellige størrelser indenfor denne kategori. Disse turkajakker bliver også nogle gange kaldt havkajakker, da folk som tager på længerevarende kajakture ofte vil gøre turen til havs.

Disse kajakker er ofte større og mere robust bygget end almindelige rekreative kajakker. Som resultat heraf er de nemmere at bruge til havs, og du har mindre risiko for at kæntre under ugunstige vejrforhold. Mange af disse "multi-day trip" kajakker har desuden ekstra tilbehør, som gør dem lettere at manøvrere, når du befinder dig i "uroligt" vand. De fleste har f.eks. finneror og rorstævn, som gør det nemmere at følge din egen retning frem for havets.

De fleste turkajakker - specielt "multi-day trip" kajakker har god plads til opbevaring af campingudstyr, proviant og ekstra tøj. Men alligevel bør du altid sikre dig, at der er plads nok, inden du køber en ny kajak. Selvom der er meget plads, skal du være opmærksom på, hvor meget vægt du tilfører. Det er ikke sjovt med en kajak, der hænger lige i vandoverfladen på grund af tungt udstyr. Så bemærk at de fleste campingforretninger også sælger letvægtsudstyr.

De fleste turkajakker er lavet af plastik eller glasfiber. Således kan kajakkens skrog modstå bølgernes slag uden at springe læk eller kæntre. Det skal hermed anbefales at købe plastik eller glasfiber, hvis det er en turkajak, du er på udkig efter. Du bør også gøre dig overvejelser omkring varigheden af dine kajakture. Det vil nemlig kræve en større kajak, jo længere turen er, og des mere uroligt vand der rejses igennem.